wtorek, 17 marca 2015

Zdrowe śniadanie -pudding z siemia lnianego.

Jak część z was wie od dłuższego już czasu zmieniam swoją kuchnię na zdrowszą. Co prawda rodzinka jest nadal dość oporna na zmiany, jedynie mąż daje się od czasu do czasu skusić na coś nowego i naprawdę zdrowego. Ja sama mimo wszystko uparcie szukam nowych pomysłów na zdrowe posiłki.
Największą rewolucję przeżyły moje śniadania, których dwa lata temu praktycznie wogóle nie jadłam.  Dziś chcę się z wami podzielić jednym z ostatnich odkryć - puddingiem z siemia lnianego



Do szklanki mleka zwykłego bądź roślinnego (sojowe, migdałowy) dodaje około 4 łyżek mielonego siemia i 2 łyżki mielonych płatków owsianych,  następnie gotuję aż zgęstnieje. Doprawiamy cynamonem, opcjonalnie można dodać cukier, choć pudding sam z siebie jest lekko słodkawy. 

Pierwsza propozycja podania. 



Na wierzch daje ulubione owoce, tutaj było  to miksowane kiwi.

Druga propozycja podania.


To przekładaniec , od dołu pudding, owoce, jogurt grecki, owoce,  granola bądź musli.

Takie śniadanie wbrew pozorom jest bardzo sycące i dostarcza nam energii na cały poranek dodatkowo jest bogate w błonnik.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz